hoeve rn

anzegem 2024

Haaks op een bestaande hoeve positioneerde JUMA een nieuw volume ter uitbreiding.
Qua materialisatie verschillen beiden sterk van elkaar zodat het architecturaal heel afleesbaar blijft wat authentiek is, en wat nieuw. Het nieuwe zwarte volume heeft een houten gevel-en dakbekleding dat ritme krijgt door te kiezen voor een specifieke profilering waarbij om de drie planchetten en extra balkje wordt toegevoegd. Deze unieke afwerking herkennen we ook in de keuken, waardoor eenheid ontstaat tussen het exterieur en het interieur.

Het nieuwe deel vormt een buffer tussen de oprit en de tuin voor de gewenste privacy.
De nieuwe ‘aanbouw’ neemt de typische vormentaal van de hoeve over, om zo tot een samenhangend geheel te komen. De twee hebben elk een eenvoudig rechthoekig grondplan met daarop een bescheiden zadeldak.

Het punt waarop het nieuwe en het oude dak elkaar ontmoeten, werd heel nauwgezet gedetailleerd. Zo bevindt de vloerpas van de uitbreiding zich een 3-tal treden lager, waardoor een mooie aansluiting kon gemaakt worden in lijn met de bestaande koperen hanggoot.

Boven op het zwarte dakvolume pronkt de opvallende schouw met zijn vorm die refereert aan een trapezium. 

In de uitbreiding wordt het leefgedeelte ondergebracht zodat die ruimtes kunnen profiteren van licht en zicht dankzij de grote raampartijen. De beleving is heel ruimtelijk doordat de hoogte reikt tot in de nok. Bovendien zorgt het zwarte spanplafond voor een heel aangename akoestiek. 

Aan de gepolierde betonvloer werd een pigment toegevoegd om een zachte terracotta-kleur te bekomen. De kleur van de natuursteen, waaruit het keukeneiland werd vervaardigd, is bewust toon-op-toon met de vloer. Er ontstaat weliswaar een spel van texturen doordat bepaalde elementen van het keukenblok een geciseleerde oppervlakte kregen. Hoewel het om typisch harde materialen gaat, zorgen de warme tinten toch voor een geborgen gevoel.

De haard vormt de blikvanger van het door JUMA ontworpen interieur. Het zwevende object verbindt de eetplaats met de zithoek op een sfeervolle wijze met elkaar. 
De sokkel, met zijn discrete afrondingen in tegeltjes uit aardewerk, vormt een solide basis voor het geheel.
 
In de hoeve bevinden zich dan weer de slaapvertrekken met bijbehorende functies.
Daar werden de bestaande plafonds met houten balken maximaal behouden. Hetzelfde geldt voor de houten vloeren in massieve planken of de authentieke tegels in Belgische blauwsteen.

Op die manier kunnen de bewoners genieten van zowel de charme van de hoeve, als van de hedendaagse architectuur met zijn sobere belijning en uitgepuurde detaillering, die tot in het interieur wordt doorgetrokken.
Het beste van 2 werelden.

Foto's © Eugeni Pons
Styling © Susana Ocana