Project RS

project rs

kruisem 2020

Juma kreeg de opdracht om een nieuwe woning te ontwerpen op een heuvel in de Vlaamse Ardennen. De noordkant van het perceel heeft een prachtig uitzicht op de velden met in de verte enkele pittoreske kerktorens. Het zwembad vraagt anderzijds om een zuidelijke orientatie en beschutting.

Als antwoord op deze contextuele gegevens heeft Juma het woonvolume haaks geposioneerd tov de straat, zodat het de schakel vormt tussen de ‘noord-zuid’ as. De vouwramen aan beide zijden van dit volume kunnen bij mooi weer volledig opengesteld worden ter hoogte van de keuken zodat de grens tussen binnen en buiten gaat vervagen. Een tuinmuur naast het zwembad geeft privacy en bescherming tegen de wind. 

Het terras aan de noordkant is overdekt en voorzien van een houthaard om quasi het hele jaar door te kunnen genieten van de weidse omgeving.

De voorgevel is ter hoogte van de carport opengewerkt met houten lamellen om te vermijden dat dit een al te donkere en onaangename plek zou vormen. De nieuwsgierigheid naar wat zich erachter zou bevinden, wordt geprikkeld. Hierdoor krijgt de woning een uitnodigend karakter waar het zalig thuiskomen is voor het hele gezin.

Het eerder horizontale aspect van de woning , alsook de zwarte houten gevelbekleding, hebben tot doel om niet alle aandacht op te eisen, maar deze te laten gaan naar de omringende natuur.

 

Project RS
Project RS
Project RS